WINKEL - De politie zet voor het eerst Burgernet in om burgers te betrekken bij een cold case. Het gaat om de gewelddadige dood van de 68-jarige Hannie (Johanna) Bakker uit het Noord-Hollandse Winkel in 2017. Uit onderzoek is op te maken dat de dader of daders mogelijk zelf uit de omgeving van Winkel komen of daar in ieder geval goed bekend moeten zijn geweest. Daarom wordt onder deelnemers van Burgernet in de wijde omgeving van het plaats delict op dinsdag 22 november een audio-oproep van nabestaanden van Hannie Bakker verspreid. Daarnaast plaatst de politie voor deze zaak honderden posters in de regio. Ook is podcaster en youtuber Dionne Slagter gevraagd om zich over de zaak te buigen en over de cold case te publiceren via haar podcast Moordcast en youtubekanaal Onnedi. De beloning in de zaak is door het Openbaar Ministerie verhoogd naar 25.000 euro.


De zaak speelt zich af op Koningsdag 27 april 2017. Hannie Bakker wordt die ochtend door haar dochter ernstig gewond gevonden in haar huis aan de Limmerschouw in Winkel. Er is braakschade en het huis blijkt te zijn doorzocht. De politie houdt er dan ook rekening mee dat Hannie ’s nachts een confrontatie heeft gehad met één of meerdere inbrekers of woningovervallers en daarbij is mishandeld. Hannie komt niet meer bij bewustzijn en overlijdt op 9 juni aan haar verwondingen. Ze laat haar man, drie kinderen en drie kleinkinderen achter. Wie de nachtelijke inbreker of inbrekers zijn geweest is tot nu toe niet duidelijk geworden.

Onderzoek

Direct na de vondst van de ernstig gewonde Hannie heeft de politie een uitgebreid onderzoek ingesteld. De politie heeft veel getuigen gehoord, het leven van het slachtoffer in kaart gebracht en uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Daarbij zijn ook DNA-sporen veiliggesteld. Ook afgelopen jaren nog zijn alle feiten meerdere keren grondig tegen het licht gehouden. Recherche-psychologen van de politie geven aan dat de dader of daders destijds mogelijk jong en onervaren zijn geweest en mogelijk zelf uit de regio komen of daar in ieder geval goed bekend moeten zijn geweest. Dat maakt overigens niet dat het onderzoeksteam een oudere of meer ervaren dader helemaal kan uitsluiten.

Burgernet

Omdat de dader of daders vermoedelijk bekend waren in de regio doet de politie een dringend beroep op de bewoners van het gebied. Daarom zet de politie voor het eerst Burgernet in voor een cold case. Normaal gesproken worden Burgernetacties alleen ingezet voor incidenten die nog gaande zijn of net zijn gebeurd. Speciaal voor deze zaak ontvangen deelnemers van Burgernet in de wijde omtrek van Winkel op 22 november 2022 een audiobericht via de app, een sms, een e-mail of een spraakoproep. In het audiobericht en de spraakoproep worden de deelnemers rechtstreeks toegesproken door nabestaanden van het slachtoffer en gevraagd informatie te delen met de politie. Bewoners die nog geen Burgernetdeelnemer zijn en het bericht op 22 november wél willen ontvangen hoeven alleen maar de app te downloaden.

Dionne Slagter, Opsporing Verzocht, flyers en posters

De politie heeft Youtuber en podcastmaker Dionne Slagter gevraagd om zich ook in de zaak te verdiepen. Dionne Slagter maakt regelmatig video’s en podcasts over oude moordzaken. Op Youtube heeft ze bijna 900.000 volgers. Ze publiceert op vrijdag 18 november 2022 over deze zaak in haar podcast “Moordcast” en op haar Youtubekanaal “Onnedi”. De politie hoopt dat zij, mogelijk met hulp van haar volgers, nieuwe informatie weet te verzamelen over de dader. Ook Opsporingsprogramma Opsporing Verzocht zal op dinsdag 22 november uitgebreid aandacht aan de zaak besteden. In penitentiaire inrichtingen in het hele land worden flyers verspreid om aandacht te vragen voor de zaak. Gedetineerden krijgen de flyer komende periode bij hun wekelijkse levensmiddelenbox. Tot slot worden in de wijde omtrek van Winkel posters geplaatst en komt het Mobiele Medialab van de politie op 18 en 19 november naar Winkel om het publiek op straat aan te spreken.

Tips

Voor nabestaanden is het van groot belang dat de zaak wordt opgelost. De politie vraagt iedereen die iets weet over de zaak of over de mogelijke dader of daders zich te melden. Informatie doorgeven kan via de Opsporingstiplijn op nummer 0800-6070. Tips zijn ook welkom via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000. Meldpunt Meld Misdaad Anoniem zorgt dat de tips niet herleidbaar zijn tot de tipgever en draagt de informatie dan pas over aan de politie. Wie vertrouwelijk contact wil met de politie kan bellen met het Team Criminele Inlichtingen via nummer: 072-5050015. Ook online is het mogelijk tips door te geven via het tipformulier op www.politie.nl/hanniebakker . Informatie kan ook gemaild worden naar coldcase@politie.nl.

STATEMENT NAMENS DE FAMILIE

De echtgenoot en kinderen van Hannie Bakker laten weten blij te zijn met de nieuwe aandacht die de politie aan de dood van Hannie besteedt. “We missen haar nog iedere dag. Dat we niet weten wat er precies gebeurd is, maakt het verlies extra zwaar. We hopen dat er nu nieuwe informatie binnenkomt die kan leiden tot de oplossing van de zaak. We zijn al degenen die betrokken zijn bij deze nieuwe aandacht zeer dankbaar.” De familie hoopt ook dat media hun privacy willen respecteren.