De gevolgen zijn fors. In plaats van beschermd wordt hun geld juist afgenomen, want al pinnend met de afgegeven passen gaan de oplichters er met duizenden euro’s vandoor. De totale buit op basis van alle aangiftes: 128.684,93 euro. ‘Een schaamteloze vorm van zelfverrijking ten koste van kwetsbare ouderen’, aldus de officier van justitie maandag in haar requisitoir.
De officier hield de rechtbank voor dat de verdachten, afkomstig uit Den Helder, Schagen en Den Haag, een spoor van vernieling hadden achtergelaten. ‘Dat heeft niet alleen geleid tot financiële schade voor de slachtoffers (en de banken die hen schadeloos hebben gesteld), maar ook tot boosheid, verdriet en angst bij de veelal oudere en kwetsbare slachtoffers. Het vertrouwen in de medemens en het gevoel van veiligheid dat eenieder rond het eigen huis zou moeten hebben, is daardoor eveneens geschaad, temeer nu het gaat om kwetsbare mensen op leeftijd. Het openbaar ministerie neemt dit verdachten erg kwalijk.’
Het OM eiste celstraffen tegen alle verdachten, waarvan de hoogste tegen een 28-jarige man uit Den Helder. Deze verdachte had op basis van het onderzoek een leidende rol en is al eerder veroordeeld voor onder meer geweldsdelicten: 40 maanden gevangenisstraf. Een andere man uit Den Helder, van 26 jaar, die al vast zit vanwege een andere zaak, moet wat het OM betreft negen maanden de gevangenis in. Tegen een 37-jarige man woonachtig in Schagen, eiste de officier zes maanden, tegen een 22-jarige man uit Den Haag twaalf maanden en tegen een 27-jarige man uit ’t Zand vijf maanden. Een 23-jarige man uit Den Helder hoeft niet terug de cel in, bij hem is een deels voorwaardelijke jeugddetentie geëist.
Wegwerp-telefoons
Twee aangiftes vormden het startpunt voor het onderzoek. Al snel bleken op diverse plaatsen in Nederland soortgelijke feiten te zijn gepleegd, waarna meerdere verdachten in beeld kwamen. Zij opereerden hierbij in wisselende samenstelling en hadden soms verschillende rollen. De een belde, anderen haalden bankpassen af of gingen ermee naar de pinautomaat. Sommigen zaten al vast voor vergelijkbare delicten toen zij in deze zaak in het vizier van de politie kwamen.
De verdachten belden hun slachtoffers altijd via prepaid-nummers vanuit Den Helder, waarbij gebruik werd gemaakt van een Nokia 105. Tijdens deze gesprekken straalden deze nummers zendmasten aan in de nabije omgeving van hotels, waarbij er elke keer een kamer was geboekt door een van de verdachten. Op zijn telefoon werd een bestand aangetroffen met daarin namen en andere persoonlijke gegevens van slachtoffers.
Toen deze verdachte met drie medeverdachten werd aangehouden, trof de politie in zijn woning onder meer een Rolex-horloge, meerdere goudkleurige kettingen en dure merkkleding aan, alsook nieuwe schoenendozen van exclusieve merken, sierraden en meerdere telefoons, waaronder 25 ‘wegwerp’-Nokia’s. Ook bij andere verdachten werden luxegoederen, VVV bonnen en cadeaukaarten aangetroffen die verband hielden met bankhelpdeskfraude. Deze bonnen en cadeaukaarten werden door verdachten gekocht bij de ene winkel om die vervolgens bij de andere winkel te kunnen besteden, zo bleek uit het onderzoek. Een vorm van witwassen van de gestolen buit, aldus het OM.
De officier van justitie rekent het de verdachten aan dat geen van hen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. Gedurende de loop van het onderzoek en de zitting, heeft geen van hen openheid van zaken willen geven over de feiten. Dit baarde haar zorgen, zeker met het oog op de toekomst.
De uitspraak volgt op 14 februari.