NOORD-HOLLAND - Het is warm in heel Nederland en dat betekent dat het ook droog is. Zelfs zo erg dat waterbedrijven in de regio massaal waarschuwden om zuinig te zijn met water. Ze tipten bijvoorbeeld niet te vaak te douchen. Onze mediapartner NH Nieuws vroeg aan waterleverancier PWN of er is geluisterd en nog acht prangende vragen!
Eerder legde PWN al uit dat Noord-Hollanders met warm weer veertig procent meer water verbruiken. Is deze hoeveelheid na hun oproep gedaald? "Ja, je ziet dat het watergebruik is afgenomen. De oproep heeft effect gehad en daar zijn we heel blij mee. Maar het advies blijft nog steeds gelden!"
Wat zou het gevolg kunnen zijn van teveel watergebruik met deze droogte?
"Bruin water-klachten! Dat klinkt een beetje raar, maar als mensen op een bepaalde tijd heel veel water gebruiken (red. tijdens spitsuren in de ochtend en avond), daalt de druk in de leidingen en neemt de snelheid van het water door die leidingen toe. Met als gevolg dat mensen uiteindelijk troebel water uit de kraan krijgen."
Kunnen mensen dat drinken?
"Ja, dat kan gewoon gedronken worden. Het ziet er misschien niet zo fris uit. Maar het voldoet aan alle kwaliteitseisen, waar wij dagelijks aan moeten voldoen."
Zou het kunnen gebeuren dat Noord-Holland zonder drinkwater komt te zitten als de droogte aanhoudt?
"Het is een hele droge maand, dat zegt ook het KNMI, maar ik verwacht geen situaties zoals in Zuid-Afrika en Iran, waar nu rellen zijn over water. Onze mensen doen er alles aan om schoon en lekker drinkwater uit de kraan te laten lopen."
Wanneer word de situatie nijpend?
"Het wordt echt nijpend als mensen blijven sproeien en veel water blijven gebruiken. We zijn afhankelijk van de klant en moeten ze een handje blijven helpen om het waterverbruik normaal te houden."
Na hoeveel droge dagen gaat het echt problemen opleveren?
"Op die manier kunnen we het nog niet duiden. We monitoren het water continu. We zien dus heel goed wat er gebruikt wordt gedurende de dagen. Dat blijven we de komende dagen ook gewoon doen. We nemen maatregelen waar nodig."
Moet de brandweer rekening houden met blussen?
"De natuur heeft last van de droogte en we houden de situaties in natuurgebieden in de gaten. Als er branden zijn, moet er natuurlijk geblust worden. Ze hebben daar geen regels voor. We raden ze aan het voor echte noodgevallen te gebruiken, dus niet voor spelletjes of iets dergelijks."
Waterballonnengevecht: mag dat nog wel?
"Het is natuurlijk vooral genieten van het weer. Het mag met mate. Maar wat je vooral moet blijven doen is veel water drinken. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, want mensen moeten minder gebruiken maar wel meer drinken. Toch is het gebruik van kraanwater maar drie procent van het totale waterverbruik in Nederland. Blijf dus vooral goed drinken, vooral kinderen en oudere mensen."