De reden dat de buschauffeurs hun werk neerleggen, is een al langer lopend conflict met de werkgevers in het streekvervoer over werkdruk en lonen. Het is dan ook niet de eerste keer dat er gestaakt wordt, tot frustratie van veel passagiers. "We kunnen letterlijk geen kant op hier", aldus Christa (50) uit Middenmeer. "Mijn kinderen en ik zijn enorm afhankelijk van de streekbus, dus drie dagen achter elkaar is echt te veel!"
Christa's 18-jarige zoon kan zijn tentamens niet maken en haar 22-jarige dochter loopt een belangrijk gesprek op de Universiteit in Amsterdam mis. "En ik heb geen idee hoe ik dat ga oplossen. We vragen ons ook echt af: 'waarom op deze manier?' Ik snap oprecht wel dat de chauffeurs betere werkomstandigheden willen, maar moet dat echt zo?"
Ook de 46-jarige Gerrit had het liever anders gezien. "Ik woon in Edam en werk als beveiliger op Schiphol. Om daar te komen moet ik met de bus, er is geen andere optie. Daar baal ik van, dat wij als reiziger zo gedupeerd worden. Ik hoop gewoon echt dat de busmaatschappijen een keer wat gaan doen voor hun chauffeurs, en dat ze wakker worden."
Hoewel de (her)examens van de middelbare school veelal zijn afgerond, komen er toch studenten in de probleem. Zoals de 17-jarige Pien. Morgen, donderdag en vrijdag heeft ze belangrijke tentamens in Haarlem, maar ze heeft vooralsnog geen idee hoe ze daar moet komen. "Dit is zo ontzettend vervelend. Een oplossing heb ik nog niet, of ik moet een weekje uit huis", vraagt ze zich hardop af. Ze heeft wel begrip voor de actie, "maar het komt nu gewoon echt kut uit."
'Onbepaalde tijd'
Dat 'einde' lijkt nog niet in zicht. Het CNV heeft de chauffeurs in eerste instantie ertoe opgeroepen het werk 72 uur neer te leggen, dus tot en met vrijdag. De FNV doet daar nog een schepje bovenop: tot en met zondag legt de bond alles plat. "Als de werkgevers dan nog niet bewegen, kan de staking worden verlengd, want deze is in principe voor onbepaalde tijd."