SINT MAARTENSBRUG - Op de begraafplaats naast de kerk van Sint Maartensbrug liggen meerdere drenkelingen die in de afgelopen tientallen jaren zijn aangespoeld op het strand. In 2013 werden ze opgegraven in Callantsoog, waar ze oorspronkelijk ter aarde waren besteld, en daarna herbegraven. De politie nam toen DNA af, maar nog altijd zijn de doden naamloos.


Op de website van de politie zijn de zaken rond vier drenkelingen terug te vinden die op de begraafplaats van Sint Maartensbrug liggen begraven. De oudste zaak dateert uit 1940. De bewuste drenkeling spoelde op 24 juli van dat jaar aan. De politie kon geen goed DNA-profiel maken. Wel zijn er foto's gemaakt van de schoenen van het slachtoffer.

Hielke Haex beheert sinds een paar jaar de begraafplaatsen in de gemeente Schagen. Hij kende de geschiedenis rond de anonieme graven in Sint Maartensbrug nog niet. Zijn voorganger was er meer van op de hoogte. "Zo leer je elke dag weer wat", vertelt Haex. Na enig speurwerk weet hij de graven te vinden. "Dit moet het zijn, je ziet er niet veel van. Het is gewoon gras."

Het graf van de drenkeling uit 1988 in Callantsoog is sneller te vinden. Vlakbij de kerkmuur ligt een kleine grafsteen met een tekst: "Door de zee gebracht. Bij God bekend", vertelt beheerde Haex. "De steen is destijds betaald door degene die de drenkeling op het strand heeft gevonden."

De twee andere zaken op de website van de politie zijn uit januari en mei 1980. Het gaat om een man en een vrouw. Van deze drenkelingen bestaat wel een goed DNA-profiel. Dat het mogelijk is dat na al die tijd alsnog een match komt met nabestaanden bewees het verhaal van vorige week. Toen maakte de politie bekend dat de identiteit van een drenkeling uit 1953, die aanspoelde op Terschelling, alsnog was achterhaald. Zijn zoon had na een bezoek aan het eiland DNA afgestaan.

"Het zou natuurlijk mooi zijn als dat ook voor deze mensen alsnog gebeurt", zegt beheerder Hielke Haex. "Dat geeft toch iets van sluiting aan het verhaal."