CALLANTSOOG - Afgelopen woensdag organiseerde Staatsbosbeheer een excursie door het Kooibosch en Luttickduin in Callantsoog. De excursie is extra bijzonder omdat het Kooibosch vanwege de kwetsbare natuur het gehele jaar gesloten is voor publiek. Wandelend door dit dichtbegroeide bos merk je dat het een oase van rust is vlakbij het drukke kustdorp. Staatsbosbeheer organiseert een aantal keer per jaar een excursie en beheert het gebied sinds 1973.

Kooibosch en Luttickduin (ca 55 hectare) liggen net ten noorden van Callantsoog op 1,5 km van zee. De excursie startte op deze zonnige dag bij Luttickduin, een gebied dat vrij toegankelijk is en ontsloten wordt door wandelpaden. In Callantsoog staat Luttickduin ook bekend als de "Tweede Hei". Via de oude Jeweldijk wandelden we naar de ingang van het Kooibosch. In de berm van de Jeweldijk zagen we ondertussen bloeiende koekoesbloemen, ratelaar en valeriaan staan.

De gids opende vervolgens het hek van het Kooibosch en lopend door het groene bos kwamen we aan bij de plas waarin de eendenkooi ooit in 1650 werd aangelegd. De plas ontstond bij een dijkdoorbraak rond 1600, waaromheen men een (hakhout)bos aanlegde. We konden zien dat de vangarmen van de eendenkooi grotendeels dichtgegroeiden door de jaren heen. In het water zwommen een aantal ganzen en meerkoeten en langs de oevers broedt de ijsvogel, zo vertelde de gids.

Indrukkend was het "gemiauw" van de buizerd die blijkbaar niet gediend was van indringers in het bos. Verder hoorden we het geroffel van de specht en het gezang van tientallen vogels zoals de zanglijster, tjiftjaf en merel. In het bos broeden onder andere de groene en grote bonte specht en roofvogelsoorten als buizerd en sperwer. In vleermuiskasten die we door het hele bos heen zagen hangen, wonen vooral de grootoorvleermuis.

Halverwege de route kom je een open stuk, ooit een akker waarop riet geteeld werd, nu blauwgrasland. In Nederland heel zeldzaam type moerasland. In deze periode zie je van alles groenen en bloeien zoals vlozegge, blauwe zegge en diverse soorten orchis. In bos vind je verder heel veel mossoorten, zoals de bijzondere spatelmos en recht palmpjesmos.

Het was een zeer interessante wandeling en de moeite waard. Op site van Staatsbosbeheer vind je de informatie over volgende excursies: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/binnenduinrand-zijpe/activiteiten