PETTEN - Bij het nucleaire instituut NRG in Petten komt een nieuwe onderzoekslocatie, waarin artsen uit verschillende ziekenhuizen gaan samenwerken met nucleaire experts om sneller nieuwe nucleaire geneesmiddelen te kunnen ontwikkelen. Aan het initiatief is een Europese subsidie van 6,8 miljoen euro toegekend.
Dat schrijft de NOS. De laatste jaren is er een sterk groeiende vraag naar dit soort medicijnen. Normaal duurt het 10 tot 15 jaar voordat nieuwe medicijnen daadwerkelijk op de markt komen. Maar door de samenwerking is de verwachting dat deze tijd tot de helft kan worden teruggebracht.
Het gaat vooral om middelen die worden ingezet bij de bestrijding van kanker. Maar ook bij de diagnose van hartproblemen en sommige infectieziektes kunnen nucleaire geneesmiddelen worden gebruikt.
Verschil maken
"Ik denk dat we met dit centrum en deze samenwerking een kans krijgen om weer meer zelf te ontwikkelen en het meer in eigen hand te houden. En ook zelf invloed te hebben wie uiteindelijk de radioactieve stoffen kan verdelen en te zorgen dat het bij de goede mensen terechtkomt voor een goede prijs. Daar kunnen wij als Nederland een verschil maken, waar de hele wereld voordeel bij kan hebben", zegt Wouter Vogel, als arts werkzaam in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.
Technische problemen
De kernreactor in Petten is verouderd en is de afgelopen jaren nogal eens stilgelegd vanwege technische problemen. Er bestaan al lange tijd plannen voor het bouwen van een nieuwe reactor, genaamd Pallas. Maar nog steeds is niet duidelijk of die er ook daadwerkelijk komt.
Toch zal dit niet snel de zoektocht naar nieuwe medicijnen in de weg zitten, verwacht Philippe Brouwers van NRG. "In 2019 zal duidelijk worden of de financiering voor een nieuwe reactor mogelijk is. Maar een levensduurverlenging van de huidige faciliteit is ook nog steeds een optie." Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om de levensduur van de reactor met 10 jaar te verlengen.