Met de recente aankoop van een zesde deel (Land van Noordermeer) komt de oppervlakte van Natuurgebied de Zandpolder totaal op 29 hectare. Zodra alle benodigde vergunningen voor Zandpolder 6 zijn verleend, vormt Landschap Noord-Holland ook dit deel om tot nieuwe natuur en zullen kwetsbare plant- en diersoorten hier een thuis vinden.
Leefgebied voor unieke planten en dieren
In de eerste drie delen van de Zandpolder creëerde Landschap Noord-Holland bloemrijke graslanden, orchideeën, lage duintjes en ondiepe plassen. Dit geeft het gebied een unieke combinatie van zoet en zilt water, waardoor een rijke botanische diversiteit is ontstaan. Boswachter Tim Zutt licht toe: “Elk jaar zien we nieuwe plant- en diersoorten verschijnen. Vooral botanisch gezien is de Zandpolder heel bijzonder, met inmiddels negen soorten wilde orchideeën die hier een plek hebben gevonden. En ook de ligging van het natuurgebied is uniek, met slechts een rijtje duinen tot aan de zee. Dat zie je nergens in Nederland.”
Zandpolder 4 en 5: open waterpartijen, broedeilandjes en keverbanken
Als al het werk klaar is, genieten fietsers en wandelaars straks in Zandpolder 4 vanaf de Rietweg van een prachtig uitzicht op een open waterpartij, met drie schelpeneilandjes als veilige broedplaatsen voor vogels. Om de biodiversiteit in het gebied te versterken, legt Landschap Noord-Holland in Zandpolder 4 zogenaamde keverbanken aan. De keverbanken, stroken land die een halve meter hoger liggen en zijn ingezaaid met kruidenrijke grasmengsels en beplant met wat laag struikgewas, bieden een geschikte leefomgeving voor insecten en zijn daardoor interessant voor soorten zoals de patrijs en fazant. Zandpolder 5 wordt een glooiend, vochtig gebied, gevoed door kwelwater, dat vanuit de duinen onder de Zanddijk doorloopt. Dit water laat Landschap Noord-Holland geleidelijk afstromen naar het naastliggende gebied Zandpolder 1. Hierdoor ontstaat een ideale situatie voor wilde orchideeën en andere soorten die voornamelijk in natte duinvalleien voorkomen.
Tussenstop voor kustvogels
Door de ligging aan de kust trekt het natuurgebied de Zandpolder een breed scala aan kustvogels, die er komen om te rusten, te eten en te broeden. De strategische ligging langs de kustlijn maakt het bovendien een belangrijke tussenstop voor vogels die ‘op trek’ zijn. Mensen kunnen straks heerlijk wandelen langs de nieuwe natuurgebieden en genieten van al die vogels. Met inrichting van natuur in een strook langs de duinen wordt een belangrijke versterking van het Natura 2000 gebied, De Noordduinen bereikt.