De eremedailles worden uitgereikt aan deelnemers die 700 punten of meer scoren. Dat doen ze in een reeks opdrachten die ze van woensdag 23 tot en met vrijdag 25 november hebben uitgevoerd. De opdrachten vereisen complexe technische kennis en capaciteiten die de jongeren leren tijdens hun studie en opleiding op de werkplek.
Afwisselend werk
De Dirkshoorner is in 2016, op 17-jarige leeftijd, bij opleidingsbedrijf IW Noord-Holland gestart met de opleiding 'eerste monteur werktuigkundige installaties (niveau 3)'. Nadat de jonge installatiemonteur zijn opleiding bij IW en het Horizon College in Heerhugowaard heeft afgerond, is hij doorgestroomd naar de werkvoorbereiding niveau 4 opleiding. Hij werkt nu met zijn vader in diens installatiebedrijf, Strijbis Installaties. "Het is een zwaar vak, maar ook erg afwisselend en dankbaar werk voor wie van techniek houdt", zegt Strijbis over zijn beroepskeuze.
Strijbis heeft zich in april van dit jaar, tijdens de Nederlandse kampioenschappen 'sanitair- en verwarmingstechnicus', gekwalificeerd voor de internationale Worldskills-competitie in Gdansk. Tijdens dat jaarlijkse, internationale toernooi nemen de beste deelnemers uit nationale toernooien in ruim 58 verschillende landen het tegen elkaar op in een strijd om punten. Op het internationale WorldSkills toernooi worden competities gehouden in 43 vaardigheden uit een breed scala aan mbo-beroepen, variërend van elektronica en ICT tot plaatwerk, bloemisterij, hospitality en het kappersvak.
Vakjury
Tijdens de competitie zijn Strijbis en zijn medefinalisten door een vakjury beoordeeld op verschillende aspecten van het werk. Daarbij wordt veel gewicht gegeven aan snelheid en zorgvuldigheid. Maar ook aspecten als werkorganisatie, communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden, probleemoplossend vermogen en flexibiliteit worden door de jury meegewogen in de eindbeoordeling.
Oorspronkelijk hadden de wereldkampioenschappen dit jaar in het Chinese Shanghai moeten plaatsvinden, maar COVID-19 gooide roet in het eten. Daarom zijn de competities dit jaar verspreid over verschillende landen en regio's. Voor Nederland komen in totaal 20 finalisten uit tegen de wereldtop van jonge vakmensen in hun respectievelijke beroepen. Van 7 september tot 26 november zijn er in totaal 62 wedstrijden gehouden in 15 landen op drie continenten.
Hoog niveau
"De resultaten op het WorldSkills toernooi laten telkens weer zien dat, in het vakgebied installatietechniek, we in Nederland op hoog niveau opleiden", zegt Ronald Olij, voorzitter van Stichting IW Nederland. "En dat is belangrijk want de branche zit te springen om goed opgeleide nieuwe werknemers. Er is werk in overvloed."
IW Nederland is marktleider in de opleidingen voor elektro- en installatietechniek. Het opleidingsbedrijf bestaat uit zeven regionale bedrijven met in totaal 42 locaties door het hele land. Sinds 2016 werken de zeven bedrijven samen onder de vlag van Stichting IW Nederland. In Noord-Holland heeft IW in totaal 10 opleidingslocaties in onder meer Amsterdam, Heerhugowaard, Den Helder en Zaandam.