WARMENHUIZEN - Pinksteren betekent traditiegetrouw ook dat men in Warmenhuizen weer kan genieten van het Huisweid Festival. Ondanks dat het festivalterrein inmiddels voor een deel is bebouwd met woningen heeft de organisatie met een aantal concessies weer wat moois neergezet voor komende zondag 9 juni.
Zo is het Noordpodium naar achteren verhuist en komt er een festivaltrap over de gebouwde garageboxen. De dag begint weer met het Pré Huisweid Festival voor mensen met een beperking van 11.00 uur tot 14.00 uur. Vanaf 14.00 uur is het dan tijd voor het Huisweid festival.Met liefst vier podia met live-muziek, theater, eten en drinken en entertainment voor de kids staat er weer een gevarieerd programma en uiteraard is de entree gratis! Het festival draait wederom op vrijwilligers en sponsors en alle artiesten werken pro deo mee.
De opbrengst van het festival gaat voor 100% naar goede doelen en dat zijn dit jaar:
50% van de opbrengst gaat naar Stichting "Cistic Fybrosis", 25% naar de Bontiius stichting tbv Fibreuze Dysplasie en 25% naar Bone4Kids tbv congenitale pseudo artrose.
Stichting "Cistic Fybrosis" oftewel CF is de zgn Taaislijmziekte. Een slechte werking van de darmpjes/stofwisseling (longen) is onder andere een symptoom van deze. Mensen met deze ziekte ondergaan vaak meerdere operaties, en de levensverwachting kan varieren van 20 tot 40 jaar.
Fibreuze dysplasie is een stoornis in de ontwikkeling van het bot. Bot ontstaat uit bindweefselcellen die uitrijpen naar botweefsel. Soms kan op een of meerdere plekken dit uitrijpen niet doorzetten en zullen er haarden van bindweefsel in het bot zitten. Dit bindweefsel zal meestal wat uitgroeien en ook het gezonde bot willen verdringen. Niemand weet precies waarom het ontstaat. Er wordt gedacht aan stoornissen in bepaalde boteiwitten alsmede genetische aspecten.De voorkeursleeftijd ligt tussen de 10 en 30 jaar. De afwijking kan in alle delen van het skelet voorkomen. Niet alle uitingen van deze afwijking behoeven behandeling. Behandeling is vooral gewenst als er kans bestaat op breukvorming van het bot.
Bone4kids zamelt geld in voor onderzoek naar een congenitale pseudo artrose (niet helende botbreuk) en de behandeling hiervan.Deze aandoening is een van de meest moeilijkste behandelbare problemen binnen de orthopedische chirurgie.Een congenitale pseudo artrose komt meestal voor in het onderbeen.Op jonge leeftijd groeit het bot ( in het geval van Amber, in het scheenbeen) krom, wat vaak lijd tot een botbreuk. Deze breuk geneest niet meer.Het behandelplan wat in Nederland wordt geboden is een lang traject met vele operaties wat vaak eindigt met een amputatie.
In Belgie is prof. Lammens en zijn team, ver met het onderzoek om deze breuk in een relatief korte termijn en met zo min mogelijk pijn te genezen.Dit doet hij door de zieke delen uit het bot te zagen. Tot op heden zagen ze het bot nogmaals door onder de knie. Nu heb je een stuk zwevend bot. Om dit stuk bot wordt een illizarov apparaat geplaatst. Er moet elke dag vier keer aan de pinnen gedraaid worden. Dit zorgt ervoor dat het zwevende bot stukje bij beetje wordt verplaatst naar de onderkant van het been. Omdat het bot aan de bovenkant gezond is, groeit dat automatisch aan.Als de twee stukken gezond bot aan de onderkant ook weer samen komen, gaat dit ook weer aan elkaar groeien. Dit proces duurt gemiddeld 9 maanden. In die tijd is het noodzakelijk om ontstekingen aan de pinnen te voorkomen. Dit is in veel gevallen bijna onmogelijk. De ontstekingen en het schoonmaken ervan zorgt voor veel pijn en leed.Door het huidige onderzoek te kunnen gebruiken, kan het gebruik van het Illizarov apparaat aanzienlijk verkort worden en daardoor dus veel leed en pijn besparen.Door een eigen stukje bot te kweken van stamcellen en dit stukje eigen bot weer terug te plaatsen in het been, is het helingsproces veel korter. De jeugd van het betreffende kind wordt zo min mogelijk aangetast en de slagingskans wordt vergroot.
Kijk voor meer info en het complete programma op https://huisweidfestival.nl/ of kom zondag naar Warmenhuizen!